Coaching ja intuitio

Kokemuksia valmennuksista
"Ongelmien keskellä voi olla lohdullista tiedostaa, että intuition näkökulmasta mahdottomia ongelmia ei ole. On vain kyvyttömyyttä nähdä ratkaisuja."
Asta Raami
Intuitiotutkija

12 vuotta intuitiota tutkineen Asta Raamin mukaan tarvitsisimme tänä päivänä yhä enemmän intuitiivista ajattelua, koska on yhä enemmän ongelmia, joiden ratkaisemiseen ei riitä pelkkä päättelevä äly.

Tämän hetkisen näkemyksen mukaan ihmisen ajattelussa on kaksi järjestelmää: järjestelmä 1 eli intuitio sekä järjestelmä 2 eli tietoinen päättely.

Intuitiojärjestelmä pystyy käsittelemään huomattavasti enemmän informaatiota kuin tietoinen päättelevä äly.

Intuitiojärjestelmän tehtävä on suodattaa jättimäistä tietovirtaa ja poimia ihmiselle mahdollisesti tärkeitä signaaleja. Järjestelmä 2 fokusoi, jäsentää ja vertailee tietoja.
Raamin mielestä tärkeintä olisi oppia yhdistelemään näitä kahta ajattelun muotoa. Intuitiolla keksitään ja päättelyllä todistetaan.


”Sivuutamme koko intuition potentiaalin epäluotettavana tai hörhönä, fiilispohjaisena tietona, vaikka kaikki tutkimukset, joita nerojen ja nobelistien ajattelusta on tehty, kertovat siitä, että intuitiojärjestelmästä nousee ne kaikkein parhaimmat, täysin uudet ideat.” Raami kertoo Ylen haastattelussa.

 

Mistä sitten erottaa intuition tunteesta tai mielikuvituksesta?

Intuitio on tunteeton. Se on kuin ”fakta” tai tieto jostain asiasta. Rakkaus ja pelko ovat vahvimmat tunteet jotka voivat vinouttaa intuitiota.
Raamin mukaan kehotuntemukset ovat hyviä intuition tunnistamisessa, sillä kehoa on vaikea manipuloida. Kehotuntemuksia voivat olla esimerkiksi kylmät väreet ja vatsanpohjan tuntemukset. Intuitioon liittyy usein myös rauhallisuus, intuition osoittama suunta tuntuu hyvältä.

 

Coachingissa pyritään hyödyntämään intuitiota oman itsensä ja ajatusten tutkimisessa.

 

On tärkeää pysähtyä kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään (intuitio) – usein parhaimmat vastaukset kysymyksiin löytyvät sinusta itsestäsi.

Lue lisää aiheesta Ylen verkkosivuilta https://yle.fi/uutiset/3-11220765

 

Polku-kirjeessä saat uusimmat uutiset, tuoreimmat tarjoukset ja halutuimmat harkat!
Tilaa itsellesi hyvinvointia! Me emme myöskään tykkää spämmimeilistä, joten lähetämme Polku-kirjeen tilaajille vain muutaman kerran vuodessa.